UA-155172502-1

8 vragen over het appverbod op de fiets

8 vragen over het appverbod op de fiets
8 vragen over het appverbod op de fiets

Even een Whatsappje sturen of de route checken tijdens het fietsen: levensgevaarlijk. Daarom gaat vanaf 1 juli 2019 het appverbod op de fiets in. Je mag dan geen gebruik meer maken van je mobiele telefoon (én andere elektrische apparaten) op de fiets. Doe je het wel kan dat je duur komen te staan: de boete bedraagt 95 euro. We horen je denken: hoe moet dat nu met navigeren? En mag je nog muziek luisteren op de fiets? We vertellen het hieronder!

1. Gaat het alleen om je mobiele telefoon?
Nee, ook het gebruiken van andere elektronische apparaten – zoals navigatiesystemen, muziekspelers en tablets – is nu verboden.

2. Hoe houd ik dan mijn route in de gaten?
Dat wordt even afstappen. Het gebruik van een navigatieapp zoals Google Maps is namelijk niet meer toegestaan als je je mobiele telefoon in de hand houdt tijdens het fietsen. Wil je toch graag navigeren op de fiets? Schaf dan een smartphonehouder aan voor op je stuur of volg de gesproken aanwijzingen door oortjes te gebruiken.

3. Hoe kan ik nu nog muziek luisteren?
“I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.” Een muziekje kan je fietsrit extra leuk maken, maar je mag je smartphone niet meer bedienen tijdens het fietsen. Onze tip? Stel vooraf een playlist in, zodat je de hele fietsrit voorzien bent van fijne muziek. Zo hoef je je telefoon tussendoor niet te bedienen. Wil je toch meer controle over wat je luistert? Gebruik dan oortjes met bediening om het volume te regelen of een ander nummer te selecteren. Houd wel je aandacht bij het verkeer en zorg ervoor dat je de omgevingsgeluiden nog voldoende kunt horen.

4. Mag ik mijn telefoon gebruiken als ik stilsta?
Als je stilstaat is het toegestaan een elektronisch apparaat te bedienen. Bijvoorbeeld bij het stoplicht. Zorg er wel voor dat je dit doet op een veilige plek, waar je andere verkeersdeelnemers niet hindert.

5. Geldt het verbod alleen op de fiets?
Nee. Het appverbod geldt ook voor (snor- en brom)fietsers en bestuurders van trams, gehandicapten- en motorvoertuigen. Toch raden we aan je mobiele apparaat ook weg te stoppen tijdens het wandelen, skelteren, skateboarden, steppen en skeeleren. Veiliger voor jezelf én andere weggebruikers.

6. Hoe zit het met de boete?
Het doel van het appverbod is het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. De boete à €95 is dan ook niet mals. Minister Ferdinand Grapperhaus liet begin dit jaar weten dat hij wil dat het verbod flink gehandhaafd wordt.

7. Wat als ik gebeld word tijdens het fietsen?
Je mag de telefoon niet meer opnemen tijdens het fietsen. Maak het jezelf daarom gemakkelijk en fiets MONO! Zet je telefoon op ‘niet storen’ als je op de fiets stapt.

8. What’s in it for me?
Het appverbod is niet alleen goed voor de verkeersveiligheid, maar ook voor jouw geluk. “Een fietstochtje is hét moment om eens niet bereikbaar te zijn voor een ander,” zegt mindfulness coach Fleur Brunninkhuis. In ons artikel Mindful fietsen, dat doe je zo! vertelt ze hoe je je dagelijkse ritje als moment van ontspanning kunt inzetten.